Serverless redirects

aws | terraform | nederlands

Eenvoudige serverless redirects met Terraform in AWS.

Het klinkt zo eenvoudig… Een website is verhuisd dus de oude locatie moet doorverwijzen naar een nieuwe locatie. Technisch gezien is het ook niet zo heel spannend, maar toch zijn er meerdere juist geconfigureerde componentjes nodig om dit voor de gebruiker vlot te laten verlopen. In de oude wereld had je op z’n minst een webserver nodig. Deze tutorial laat je zien hoe je dit met TechNative’s Terraform url-redirect Module snel en eenvoudig in je AWS account kunt uitrollen.

Wat heb je er voor nodig:

 • een beetje kennis van Terraform
 • een AWS Account
 • het oude domein moet als route53 zone in je AWS account aanwezig zijn.

Stel je website draaide eerst op https://eerste-locatie.amsterdam en inmiddels draait je website op https://nieuwe-locatie.amsterdam. Eerdere bezoekers hebben nog bookmarks naar de oude locatie en ook op talloze plekken zullen nog links naar de oude locatie aanwezig zijn. The ‘internet never forgets’

Om al deze oude links toch een eind bestemming bij jou nieuwe website te geven willen we de situatie als volgt inregelen.

Als een eerdere bezoeker nieuwe-locatie.amsterdam in z’n browser invoert zal de browser denken dat hij naar https://eerste-locatie.amsterdam moet. De browser zal een DNS query uitvoeren en wordt doorgestuurd naar een IP-adres waar een webserver naar port 443 luistert. Hier zal de browser vragen om het SSL certificaat dat hoort bij eerste-locatie.amsterdam. Pas als dit certificaat deze geldig is beschouwd accepteert de browser de response van de webserver. De webserver geeft in z’n response de opdracht om in het vervolg direct de url https://nieuwe-locatie.amsterdam/we-zijn-verhuisd te openen. Hier staat een bericht dat de bezoeker uitlegt dat de website is voortaan op deze nieuwe plek te bezoeken is.

Met AWS bouwstenen gaan we dit als volgt oplossen:

Een Route53 record in de zone van eerste-locatie.amsterdam gaat verwijzen naar een CloudFfront distributie. Deze CF distributie heeft een ACM SSL certificaat gekoppeld dat bewijst dat eerste-locatie.amsterdam daadwerkelijk in beheer is door de eigenaar van deze CloudFront resource. De CloudFfront service stuurt alle http en https verzoeken door naar een als webserver geconfigureerde S3 bucket. Deze S3 webserver stuurt vervolgens alle browsers en web-agents door naar https://nieuwe-locatie.amsterdam/we-zijn-verhuisd

Samengevat gebruiken we deze AWS diensten:

Ik ga niet helemaal uitleggen hoe je jouwe AWS account met Terraform configureert. Bekijk de tutorials op de website van de makers van Terraform hoe je kunt beginnen. Als je een werkende setup hebt en je omgeving kan aanpassen met terraform apply maak dan een nieuw bestand aan in je Terraform codebase en voeg hier onderstaande code aan toe.


module "redirect_technative_nl" {
 source = "wearetechnative/module-url-redirect/aws"
 version = "0.1.1"
 domain             = "technative.nl"
 route53_zone_name        = "technative.nl."

 providers = {
  aws.us-east-1: aws.us-east-1
 }

 redirect_target_url = "https://technative.eu"
}

Als je deze TF code uitrolt zal het even duren omdat vooral het aanmaken van een CloudFront distribute even duurt. Ook het valideren van de SSL certificaten neemt wat tijd in beslag. Bovenstaand code blokken kun je voor verschillende oude domeinnamen zoveel herhalen als je wilt.

Bedankt voor het lezen van deze tutorial. Mocht tegen problemen aanlopen, dan horen we dit graag via ons ticketsysteem op github.

Stuur me een reactie over dit artikel